کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان از جمله پرطرفدارترین و مقرون به صرفه ترین روش های ترمیم جزئی دندان در سراسر جهان و کشور ما محسوب می شود.
فهرست مطالب
کامپوزیت دندان چیست؟
جستجو برای یافتن ماده ای مناسب جهت ترمیم دندان ها به پیشرفت های چشمگیری در تکنیک های دندانپزشکی زیبایی منجر شده است. کامپوزیت دندان و تکنیک اسید اچ، پیشرفت های عالی در زمینه دندانپزشکی برای ترمیم دندان ها می باشند. کامپوزیت در واقع مواد بسیار چسبناکی است که می تواند، پیوندی قوی با مینا و عاج دندان برقرار نماید و روشی ساده برای ترمیم دندان می باشد.
کامپوزیت دندان به راحتی قابل رنگ کردن است تا شبیه به دندان های طبیعی فرد شود. همچنین، به دلیل داشتن ظاهری طبیعی و قیمت مقرون به صرفه، کامپوزیت دندان به سرعت جای آمالگام نقره را برای ترمیم کردن دندان ها گرفته است. ترکیبات مختلف کامپوزیتی برای ترمیم و زیبایی دندان مورد استفاده قرار می گیرند. به طوری که ترکیب نهایی کامپوزیت دندان ترکیبی خمیری شکل می باشد که به سرعت وارد حفره ها و ناهمواری های دندان شده و آن را به راحتی پر می کند. این ترکیبات به طور کامل هم رنگ دندان های طبیعی فرد می باشند و دارای هیچ گونه ترکیب فلزی نمی باشند.
کامپوزیت دندان یکی از روش های پرطرفدار در دندانپزشکی زیبایی
کامپوزیت دندان از جمله پر طرفدارترین خدمات دندانپزشکی به ویژه در زمینه زیبایی می باشد که به دلیل مقرون به صرفه بودن طرفداران بسیار زیادی دارد. در روش کامپوزیت دندان متریال های مخصوصی مورد استفاده قرار می گیرند. این متریال ها به راحتی فرم می گیرند و ترکیبی از مواد زیر هستند:
• پلاستیک
• شیشه
• رزین
قرار دادن این نوع روکش ها بر روی دندان کار بسیار راحتی است و به سرعت انجام می شود. به این دلیل کامپوزیت دندان گزینه ای عالی برای ترمیم مشکلات جزئی دندان از جمله موارد زیر می باشد:
• شکستگی
• پرکردن حفره دندان
• برطرفکردن لکه و زردی
• رفع کجی و نامرتبی دندان
• فاصله بین دندان ها
در این روش دندانپزشک دندانی جدید از متریال خام که ترکیبی از پلاستیک، رزین و شیشه است را برای شما می سازد. بنابراین، دندانپزشک باید دقت، مهارت و ظرافت کافی برای ساخت دندان را داشته باشد تا نتیجه مطلوبی به دست آید. به همین دلیل باید در انتخاب دندانپزشک خود دقت بسیار زیادی داشته باشید.
مراقبت های پس از کامپوزیت دندان
در زیر مراقبت های پس از کامپوزیت دندان در کوتاه مدت و در دراز مدت آورده شده است:
1_ مراقبت های پس از کامپوزیت دندان در کوتاه مدت
پس از انجام کامپوزیت دندان به دو دسته مراقبت احتیاج خواهید داشت که یکی از این مراقبت ها، مراقبت های پس از کامپوزیت دندان در کوتاه مدت است. اگر مراقبت های اولیه به درستی انجام شود، شکل و ظاهر کامپوزیت دندان بهتر حفظ خواهد شد و ماندگاری بیشتری خواهد داشت.
یکی از مراقبت های مهم در رابطه با ونیر است. در واقع ونیر نوعی روکش است که بر روی دندان هایی که قرار است کامپوزیت شوند، قرار می گیرند تا شکل و ظاهر دندان ها را تغییر دهند. پس در اولین مرحله، نوع ونیر استفاده شده به مراقبت های پس از کامپوزیت در دوره کوتاه مدت کمک بسیار زیادی خواهد کرد. توجه داشته باشید، دندانپزشک ونیر را در قسمت هایی باید استفاده نماید که این دندان ها برای خوردن و یا گاز گرفتن خوراکی ها کمتر استفاده می شوند.
یکی دیگر از مهم ترین مراقبت ها پس از کامپوزیت دندان در ارتباط با بی حسی می باشد. کامپوزیت دندان باید حتما با بی حسی انجام شود و تا هنگامی که بی حسی کاملا از بین برود، بیمار باید احتیاط های لازم درباره جویدن و یا گاز گرفتن خوراکی ها را انجام دهد تا کامپوزیت دندان که برایش انجام شده با مشکل مواجه نشود.
یکی دیگر از مراقبت های بعد از کامپوزیت در کوتاه مدت متد و اجرای صحیح کامپوزیت است. در ابتدا دندان فرد باید به طور کامل خشک شوند و به هیچ وجه ذرات آب دهان فرد بر روی دندان هایش باقی نمانده باشد. خشک کردن دندان توسط دندانپزشک و با به کارگیری ابزارهای ویژه انجام می شود.
2_ مراقبت های بعد از قرار دادن کامپوزیت
در مرحله بعد، کامپوزیت بر روی دندان قرار می گیرد. با اتمام کار کامپوزیت، یکی دیگر از مراقبت های اولیه مربوط به معاینه های اولیه می شود تا در صورت به وجود آمدن مشکل و یا شکل و ظاهر نامناسب، بررسی های لازم توسط دندانپزشک صورت بگیرد و اصلاحات لازم انجام شود.
اگر یک فرد دندان های خود را کامپوزیت کند، به هیچ وجه در مراقبت های کوتاه مدت بعد از کامپوزیت دندان، نباید دندان هایش را بر روی هم بفشارد و یا اصطلاحا دندان قروچه کند. همچنین، به مدت ۲۴ ساعت نباید از مسواک و نخ دندان استفاده نماید.
نوشیدن مایعات سرد و نخوردن مایعات ولرم و یا داغ نیز یکی دیگر از مراقبت های مهم پس از کامپوزیت دندان در اولین مراحل محسوب می شود.
استفاده نکردن از مواد سفید کننده یکی دیگر از مراقبت های مهم پس از کامپوزیت دندان است. همچنین، چند روز پس از کامپوزیت دندان، از نوشیدن الکل خودداری نمایید و در زمان های دیگر نیز نسب به سابق باید کمتر از الکل استفاده کنید.
از دیگر مراقبت ها در اولین روزهای بعد از کامپوزیت این است که به هیچ عنوان نباید از غذاهایی مانند استیک و یا شنیسل استفاده نمایید.
3_ مراقبت های بعد از کامپوزیت در بلند مدت
بر خلاف تصور بسیاری از افراد، مراقبت های پس از کامپوزیت دندان تنها مربوط به مراحل ابتدایی و اولیه محدود نمی شود. بلکه مراقبت های پس از کامپوزیت دندان در بلند مدت نیز دارای اهمیت بسیار زیادی است تا دندان های کامپوزیت شده سالم و بدون عیب و نقص باقی بمانند.
یکی از مهم ترین مراقبت های پس از کامپوزیت دندان در دراز مدت، طرز استفاده درست از نخ دندان و مسواک است. البته استفاده از مسواک و نخ دندان پس از وعده های غذایی نباید به هیچ عنوان فراموش شود. در حالی که باید از غذا و نوشیدنی های مناسب و سالم استفاده نمود، مصرف غذا و یا نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه که دارای رنگ غیر مجاز و یا رنگ های طبیعی می باشند را محدود کرد.
افرادی که از کامپوزیت دندان استفاده کرده اند، باید مصرف سیگار، قلیان و یا مواد مخدر دیگر را محدود نمایند. به این دلیل آن که رنگ طبیعی کامپوزیت دندان از بین می رود و کم کم زرد و بدرنگ خواهد شد. برخی از افراد برای تمیز کردن دندان هایشان از ابزارهای نامناسب مانند ناخن، خلال دندان و … استفاده می کنند که این کارها به کامپوزیت دندان ها آسیب های جدی وارد می نماید.
4_ نشکستن آجیل و خوراکی های سفت با دندان پس از کامپوزیت
یکی دیگر از مراقبت های پس از کامپوزیت دندان، نشکستن آجیل های سفت و سخت مانند پسته، تخمه، بادام و … است.
پس از کامپوزیت دندان نباید به هیچ وجه از مسواک های برقی استفاده کرد، به این دلیل که این مسواک ها به دندان های کامپوزیت شده فشار بسیار زیادی وارد می کنند.
از انجام دادن ورزش هایی مانند بسکتبال، فوتبال، کشتی و … که با صورت شما در ارتباط مستقیم است، جدا خودداری نمایید و یا در زمان بازی باید مراقب باشید که توپ یا ضربه ای دیگر به دندان ها و صورتتان برخورد نکند.
در صورتی که از دهانشویه برای شستن دهان خود استفاده می کنید، باید از مدل هایی استفاده کنید که دارای الکل نباشند. همچنین، از مصرف مواد زیر پس از کامپوزیت دندان جدا خودداری نمایید:
• قند
• شکلات های سفت
• آب نبات
• آدامس
در تولید نوشابه های گازدار و آب میوه های مصنوعی از نوعی اسید استفاده شده است که به کامپوزیت دندان ها آسیب می زند. بنابراین مصرف این نوشیدنی های غیرطبیعی را کاهش دهید و یا در صورت امکان از خوردن آن ها پرهیز نمایید. همچنین از خوردن نان خشک نیز جدا خودداری کنید.
اگر می خواهید دندان های کامپوزیت شده خود را برای مدت زمان طولانی نگهداری نمایید، از خوردن سبزیجات سفت و محکم از قبیل هویج، کلم و … خودداری کنید. همچنین، محدود کردن مصرف خوراکی هایی مانند پفک و تنقلاتی که با رنگ مضر تهیه و تولید شده اند، یکی از مراقبت های بسیار مهم بعد از کامپوزیت دندان است.
مراحل کامپوزیت دندان
نصب کامپوزیت دندان دارای چندین مرحله است که در ادامه این مراحل آورده شده است:
1_ مشاوره
زمانی که تصمیم به رفع ایرادات ظاهری دندان های خود به کمک کامپوزیت دندان گرفته اید، ابتدا باید برای پیدا کردن یک دندانپزشک متخصص زیبایی تحقیقات لازم را انجام دهید. سپس به کلینیک دندانپزشکی پزشک مورد نظر خود مراجعه کنید تا وضعیت دهان و دندانتان را بررسی نماید و مناسب بودن کامپوزیت دندان را برای شما تایید کند. همچنین می توانید، سوالات خود را در زمینه کامپوزیت دندان بپرسید و اطلاعات لازم در زمینه کامپوزیت را به دست آورید و از انتخاب خود مطمئن شوید.
2_ انتخاب رنگ کامپوزیت
در این مرحله باید رنگ کامپوزیت انتخاب شود. به این ترتیب که دندانپزشک با قرار دادن سایه رنگ کامپوزیت در کنار دندان فرد راهنمایی های مورد نیاز برای انتخاب رنگ مناسب کامپوزیت را به فرد ارائه میدهد.
فرد نیز با توجه به راهنمایی های دندانپزشک و با در نظر گرفتن سلیقه خود، رنگ دلخواه را برای کامپوزیت انتخاب میکند. توجه داشته باشید در انتخاب رنگ کامپوزیت باید رنگ پوستتان را حتما در نظر بگیرید. به عنوان مثال در صورتی که دارای پوست تیرهای هستید، رنگ های خیلی روشن را انتخاب نکنید. همچنین در صورتی که دارای پوست سفید و روشنی هستید، رنگ های تیره را برای کامپوزیت دندان خود انتخاب نکنید. بهترین راهنمای انتخاب رنگ کامپوزیت، توجه داشتن به سفیدی چشم ها و در نظر داشتن آن برای انتخاب کردن رنگ کامپوزیت می باشد.
3_ آماده سازی دندان ها
در مراحل انجام کامپوزیت ونیر، تمیز کردن دندان ها و آماده کردن آن ها یکی از مهم ترین مراحل است. با اینکه در این روش مانند روش لمینت دندان نیاز به تراش دادن مینای دندان نیست، اما باید جرم و پلاک های روی دندان به خوبی تمیز شوند. به همین دلیل دندانپزشک قبل از شروع نصب کامپوزیت دندان، سطح دندان ها را از مواد غذایی مختلف، جرم و پلاک به خوبی پاک می کند و اگر سطح دندان ها پوسیدگی های کمی داشته باشد، به خوبی آن ها را پاکسازی کرده و پوسیدگی ها را بر می دارد.
4_اسید شویی سطح دندان
اسید شویی سطح دندان با این هدف که میان مواد کامپوزیت و سطح دندان ها پیوند برقرار شود، انجام میشود. برای انجام این کار، دندانپزشک یک ماده ژل مانند که دارای ۳۰ تا ۴۰ درصد اسید فسفریک است را با سرنگ بر روی دندان ها قرار می دهد و بعد از 15 ثانیه به طور کامل دهان فرد توسط دندانپزشک شستشو داده می شود. بعد از این مرحله سطح دندان ها برای گذاشتن مواد کامپوزیت به طور کامل آماده می شود.
5- قرار دادن عامل پیوند دهنده کامپوزیت
در این مرحله دندانپزشک عامل پیوند دهنده کامپوزیت را بر روی دندان های فرد قرار می دهد. برای این کار دندانپزشک از یک اپلیکاتور یا یک برس خیلی کوچک استفاده می کند و مواد را بر روی سطح دندان قرار می دهد. سپس به مدت ۱۰ تا ۲۰ ثانیه نور لیزر را بر روی آن می تاباند تا کاتالیست های این ماده فعال شوند.
6_ فرم دهی ماده کامپوزیت
فرم دهی ماده کامپوزیت به این علت که تاثیر مستقیمی بر نتیجه ترمیم دارد، دارای اهمیت بسیار زیادی است. انجام دادن این کار نیاز به دقت و ظرافت بسیار زیادی دارد و میتوان گفت که نتیجه کار بسته به هنر دست دندانپزشک دارد. برای این کار دندانپزشک از تکنیک لایه گذاری برای گذاشتن مواد بر روی دندان ها کمک می گیرد تا شکل و رنگ طبیعی از ترمیم دندان به دست آورد و نتیجه کار، دندان های زیبا و طبیعی برای بیمار باشد.
7_ سفت کردن مواد بر روی دندان
پس از قرار دادن لایه های کامپوزیت بر روی دندان توسط دندانپزشک و تایید شکل و فرم آن، به مدت 10 تا 40 ثانیه نور لیزر را بر روی مواد می تابانند تا در جای خود محکم شوند. دندانپزشک پس از سفت سازی مواد بر روی دندان، در صورتی که از شکل و ظاهر آن راضی نباشد، یک لایه دیگر از مواد را روی دندان فرد قرار می دهد و تا زمانی که به نتیجه مطلوب برسد این کار را ادامه می دهد.
8_ پولیش کردن کامپوزیت
پس از سفت کردن مواد کامپوزیت، دندانپزشک سطح آن را به کمک نوارهای سمباده و دیسک های کوچک که ویژه دندانپزشکی است، پولیش می کند. با این کار دندان های کامپوزیت شده جلا داده می شوند و دارای سطحی صاف و درخشان و شکل طبیعی، مانند دندان های دیگر بیمار خواهند بود. دندانپزشک در این مرحله کلیه اصلاحات ضروری در ظاهر و فرم کامپوزیت را انجام می دهد و در انتها نیز فرد با دیدن دندان های خود در آینه اگر ایرادی در دندان هایش مشاهده نماید و یا مایل باشد که تغییری در فرم دندان هایش ایجاد شود، میتواند از دندانپزشک درخواست کند تا تغییرات مورد نظر را اعمال نماید.
9_ ارزیابی نحوه گاز زدن
هدف اصلی از ارزیابی نمودن نحوه گاز زدن این است که فرد بعد از انجام کامپوزیت دندان، برای گاز زدن یا جویدن خوراکی ها دچار مشکل نشود. این ارزیابی طوری صورت می گیرد که با قرار دادن یک کاغذ کاربنی در بین دندان های فرد از وی خواسته میشود تا کاغذ کاربنی را گاز بگیرد. دندانپزشک با دیدن رد دندان های فرد بر روی کاغذ، اگر ایرادی در آن مشاهده کند، به کمک پولیش آن را برطرف و ایرادات را اصلاح میکند.
هزینه کامپوزیت دندان
قیمت سال ۱۴۰۲ برای کامپوزیت دندان ونیر برای هر دندان در شهر تهران از یک میلیون و 500 هزار تومان تا 4 میلیون تومان است. همچنین، بهترین قیمت کامپوزیت دندان جلو بین ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا ۴ میلیون تومان می باشد و قیمت کامپوزیت دندان برای تمام دندان ها ۴۰ میلیون تومان است. این قیمت ها بسیار کمتر و مقرون به صرفه تر از روش لمینت دندان می باشند. همچنین، کامپوزیت دندان دارای قیمت های متفاوتی است که بر اساس معیارهای زیر تعیین می شود:
- جنس کامپوزیت دندان
- تعداد هر واحد کامپوزیت
تفاوت کامپوزیت و لمینت دندان چیست؟
وجود تفاوت های بین لمینت سرامیکی و کامپوزیت دندان در اغلب اوقات باعث سردرگمی افراد در انتخاب روشی مناسب برای ترمیم دندان هایشان می شود. معمولا اکثر دندانپزشکان با در نظر گرفتن مهارت خود در انجام هر کدام از دو روش کامپوزیت و لمینت دندان با در نظر گرفتن ذائقه و سلیقه افراد، یکی از این درمان ها را به آن ها پیشنهاد می دهند. اما واقعیت چیز دیگری است و هر درمان برای موارد خاص خود مناسب است. به طوری که مشکل دندان هر فرد ممکن است با یکی از این روش ها نتیجه بهتری داشته باشد.
به عنوان مثال فردی که قصد تصحیح موقعیت یک یا ۲ دندان خود را دارد، ونیر کامپوزیت انتخاب مناسب تری برای وی می باشد. بسیاری از افراد از کامپوزیت ۲ دندان جلوی خود برای رفع این مشکل استفاده می کنند. در صورتی که یک فرد بخواهد برای ۸ یا ۱۰ دندان جلوی خود تصحیح موقعیت و رنگ را انجام دهد، لمینت سرامیکی برای وی انتخاب مناسب تری می باشد. این موارد درمانی بر عهده دندانپزشک می باشد که میان این دو روش انتخاب صحیحی داشته باشد. اما خود افراد نیز باید اطلاعات کافی از مزیت ها و معایب این روش های درمانی داشته باشند.
مقایسه هزینه لمینت و کامپوزیت
با توجه به این موضوع که لمینت سرامیکی دندان در لابراتوار و به وسیله تکنسین های ویژه ساخته می شود، هزینه این روش به طور کلی بیشتر از کامپوزیت دندان است که در مطب دندانپزشکی و به وسیله دندانپزشک انجام می شود. قیمت گذاری ها معمولا با توجه به موارد زیر تعیین می شوند:
• هزینه لابراتوار
• مواد مورد استفاده
• تجربه کاری دندانپزشک
• امکانات مطب دندانپزشکی
قیمت کامپوزیت دندان حدودا نصف قیمت لمینت سرامیکی می باشد. اما با در نظر گرفتن هزینه ترمیم های مجدد و نیاز به تعویض لمینت پس از ۵ سال، هزینه کلی این روش بسیار گران تر از هزینه اولیه آن خواهد بود.
دوام و طول عمر
دوام هر دو روش بستگی به نگهداری فرد از دندان های خود دارد. اما در کل می توان گفت، طول عمر لمینت دندان تقریبا ۲ برابر طول عمر کامپوزیت دندان است. به طوری که طول عمر لمینت دندان حدود ۱۰ تا ۱۵ سال می باشد و عمر مفید کامپوزیت دندان تقریبا 5 تا 7 سال است.
استحکام
با توجه به این موضوع که لمینت سرامیکی در دماهای خیلی بالا و بالاتر از ۷۰۰ درجه سانتی گراد در کوره دندانپزشکی پخته می شود، ذرات تشکیل دهنده آن با یکدیگر تشکیل ساختمانی مستحکم و بسیار مقاوم را می دهند. اما کامپوزیت دندان در دهان فرد و با لیزر سفت می شود و دارای استحکام بسیار کمتر نسبت به سرامیک می باشد.
ظاهر لمینت شکیل تر است یا کامپوزیت؟
با توجه به این موضوع که شکست و عبور نور در لمینت دندان از ذرات سرامیک بهتر صورت می گیرد. همچنین، لعاب سطحی که به لمینت داده می شود و در کوره با دمای بسیار بالا پخته می شود، ونیر پورسلین می باشد که دارای ظاهر زیباتر و درخشان تری می باشد. از لحاظ دندانپزشکی زیبایی، این ویژگی مهم ترین تفاوت میان لمینت و کامپوزیت می باشد.
نگهداری و مراقبت
در هر دو روش توصیه می شود از مسواک و نخ دندان استفاده شود. اما استفاده از مسواک زبر می تواند، بر روی سطح کامپوزیت خراش ایجاد نماید و به سرعت رنگ کامپوزیت دندان را تغییر دهد. موارد زیر می تواند باعث شکسته شدن لمینت و کامپوزیت دندان شود:
• خوردن تخمه
• شکستن پوست فندق
• شکستن پسته و بادام
• گاز زدن به هسته هلو
• گاز زدن شیشلیک
توصیه می شود در شب از نایت گارد برای لمینت و کامپوزیت دندان های خود استفاده نمایید.
بیشتر بخوانید : همه چیز درباره ی مراقبت روزانه دندان
پولیش کامپوزیت دندان و تغییر رنگ آن
یکی از معایب کامپوزیت دندان این است که به مرور زمان تغییر رنگ می دهد. به این دلیل که ونیر کامپوزیت همانند لمینت در کوره دندانپزشکی پخته نمی شود، لعاب سرامیکی ندارد و اگر به درستی مراقبت نشود، رنگ آن کم کم تغییر می کند. برای ترمیم رنگ کامپوزیت دندان باید به صورت دوره ای پولیش شود تا دوباره رنگ اولیه خود را به دست آورد. اما یکی از مزایای مهم لمینت سرامیکی این است که رنگ آن در طول زمان ثابت می ماند.
دقت
هر دو روش لمینت و کامپوزیت نوعی هنر دست دندانپزشک محسوب می شوند. به طوری که دقت و هنر دندانپزشک در کیفیت و نتیجه کار بسیار موثر است. اما با توجه به این موضوع که کامپوزیت دندان در دهان فرد و در شرایط بسیار سخت توسط دندانپزشک ساخته می شود، ممکن است باعث خستگی بیمار و دندانپزشک شود. اما لمینت لابراتواری در خارج از دهان ساخته می شود و با دقت بیشتری همراه است.
درمان شکستگی و ترمیم کردن لمینت و کامپوزیت
یکی از اتفاقات بدی که ممکن است برای لمینت دندان بیفتد، شکستگی یا لب پر شدن آن می باشد که معمولا به دلیل بی احتیاطی فرد رخ می دهد. درباره ونیر کامپوزیت می توان در داخل دهان ترمیم را انجام داد. اما درباره لمینت باید واحد دندان شکسته دوباره ساخته شود. بنابراین اگر ونیر سرامیکی شکسته شود، نیاز به تعویض خواهد داشت. اما در صورت شکستگی کامپوزیت می توان آن را به راحتی ترمیم کرد.
نیاز به تراشیدن دندان در روش های لمینت و کامپوزیت
کامپوزیت یک ماده خمیری شکل می باشد که به سطح دندانی که نیاز به ترمیم دارد، افزوده می شود و پس از فرم دادن با تاباندن نور لیزر سفت سازی می شود. این ویژگی سبب شده است که بتوان کامپوزیت را به شکل مورد نظر در آورد و به هر جایی افزود، بدون اینکه نیاز به تراش دادن سطح دندان باشد.
اما موضوع مهم این است که باید کلیه سطوح بیرون زده دندان حتما تراش داده شوند. در غیر این صورت با انجام کامپوزیت، دندان بیرون زده تر می شود. نقطه حساس دیگر مربوط به خط تماس دو دندان کنار هم می باشد. در صورتی که بدون تراش آن، کامپوزیت دندان انجام شود، ظاهر خط تماس تغییر خواهد کرد و در این قسمت غذا باقی خواهد ماند و به مرور تغییر رنگ خواهد داد.
از دیگر مکان هایی که نمی توان کامپوزیت را بدون تراش روی آن قرار داد، لبه فوقانی دندان های پایینی می باشد. به این دلیل که قرار گرفتن یک لایه در این بخش سبب خواهد شد که این بخش زودتر از سایر دندان ها به پشت دندان های بالا برخورد نماید و بیمار احساس بلندی در دندان خود داشته باشد. در این حالت دندانپزشک مجبور خواهد شد، آنقدر از کامپوزیت دندان تراش دهد که سایه ای نامناسب در این بخش به وجود آید. اما در صورتی که دندانپزشک دارای مهارت کافی در زمینه لمینت دندان باشد و با یک لابراتوار بسیار حرفه ای در ارتباط باشد، می تواند بدون آسیب، دندان بیمار را تراش دهد که در انتها به نفع بیمار خواهد بود.
جدول مقایسه لمینت سرامیکی و کامپوزیت
| لمینت سرامیکی | لمینت کامپوزیتی |
هزینه درمان | زیاد | کم |
دوام | 10 تا 15 سال | ۵ تا ۷ سال |
استحکام | زیاد | کم و احتمال لب پر شدن مکرر |
ظاهر | زیبا، شفاف و طبیعی | کدر و با احتمال تغییر رنگ بخصوص در لبه های اطراف |
نگهداری | مانند دندان طبیعی | پولیش و ترمیم دوره ای |
دقت | اغلب بسیار دقیق است. بسته به دقت لابراتوار و دندانپزشک | اغلب علیرغم دقت دندانپزشک بسیار غیر دقیق است بخصوص در لبه های بین دندانی |
درمان شکستگی لمینت | حتما باید تعویض شود | امکان ترمیم داخل دهان وجود دارد |
نیاز به تراش دندان | تراش حداقلی با توجه به مهارت دندانپزشک و لابراتوار امکان پذیر است | به جز دندانهای بیرون زده نیاز به تراش وجود ندارد |
انواع کامپوزیت دندان
در زیر انواع کامپوزیت دندان آورده شده است:
1_ کامپوزیت ماکروفیل یا دانه درشت (Macrophilic composite)
این نوع کامپوزیت اولین نوع کامپوزیت است که به صنعت و بازار ورود کرد. این نوع کامپوزیت در آن زمان پیشرفت بسیار بزرگی به حساب می آمد.
2_ کامپوزیت میکروفیل یا ریز دانه (microphilic composite)
اصلی ترین و مهم ترین موادی که رزین کامپوزیت ها را تشکیل می دهند، میکروفیل ها هستند. میانگین قطر این نوع کامپوزیت، 10/0 تا 40/0 میکرومتر یا کمتر از 100 نانومتر است.
3_ کامپوزیت های هیبرید (hybrid composite)
ذرات تشکیل دهنده کامپوزیت هیبرید، از 10 تا 50 پیکومتر و یا 40 نانومتر هستند. در واقع، این ذرات بین کامپوزیت ماکروفیل و میکروفیل می باشند.
این کامپوزیت ها علاوه بر اینکه از استحکام و دوام بسیار بالای ماکروفیل ها برخوردار می باشند، دارای خواص پولیش میکروفیل ها نیز هستند. یکی از مهم ترین عیب های کامپوزیت های هیبریدی از بین رفتن زیبایی ظاهرشان به دلیل استهلاک مواد است.
4_کامپوزیت های میکروهیبرید(Microhybid composite)
میکروهیبریدها پس از پیشرفت های چشمگیر و بهبود سطح کامپوزیت ها، در سال های اخیر به دنیای دندانپزشکی وارد شده اند. این کامپوزیت ها دارای قطر کمتر از 100 نانومتر تا 1 میکرومتر هستند و دارای استقامت بسیار زیادی در مقابل سایش و فشار می باشند. همچنین، دندانپزشک می تواند برای درخشش بیشتر آن از پولیش و زیباسازی استفاده نماید.
5_ کامپوزیت های نانو هیبرید (Nanohybrid composite)
کامپوزیت های نانو هیبرید جزو جدیدترین کامپوزیت ها به حساب می آیند. اضافه شدن ذرات نانو به کامپوزیت های هیبرید کلیه خصوصیات و کاربردهای ویژه در درمان های زیبایی و ترمیمی را دارد. ذرات نانو کامپوزیت ها دارای قطری به اندازه 20 نانومتر می باشند. ذرات ریز آن به هم وصل می شوند و تشکیل ذرات بزرگ تری را می دهند. به همین دلیل کامپوزیت های نانو هیبرید دارای استحکام و ماندگاری بسیار زیادی می باشد و استفاده زیادی در زمینه پولیش دارند.
بهترین برندهای کامپوزیت دندان
برای انتخاب بهترین کامپوزیت دندان موارد زیر را باید در نظر داشته باشید:
• مقاومت بالای کامپوزیت
• سایش کم آن
• هندلینگ خوب
در حال حاضر مارک های ژاپنی و آمریکایی از پر استفاده ترین برندهای کامپوزیت در کشور ما می باشند که دارای کیفیت ها و قیمت های مختلفی می باشند. توجه داشته باشید، مهم ترین فاکتورهایی که در نتیجه کار شما تاثیر خواهند داشت، موارد زیر می باشند:
• تجربه و مهارت دندانپزشک
• قرار دادن صحیح و اصولی کامپوزیت بر روی دندان
• کیفیت و برند کامپوزیت
یکی از متداول ترین سوالاتی که برای بسیاری از افراد ممکن است پیش آید، این است که بهترین برندهای کامپوزیت دندان چیست؟ برندهای بسیار زیادی برای کامپوزیت دندان در بازار وجود دارند که تعدادی از مهم ترین آن ها عبارت اند از:
• DMG America
• Bisco
• Coltene
• DMP Dental
• Kerr
• Ivoclar Vivaden
• SDI
• Tokuyama Dental America
• Cosmedent
1. تفاوت هزینه لمینت سرامیکی و کامپوزیت دندان چقدر است؟
با توجه به این موضوع که لمینت دندان در لابراتوار و به وسیله تکنسین های ویژه ساخته می شود و کامپوزیت دندان در مطب و به وسیله دندانپزشک انجام می شود، هزینه آن در مقایسه با کامپوزیت دندان بسیار بیشتر است.
۲. دوام کامپوزیت دندان و لمینت سرامیکی چند سال می باشد؟
دوام هر دو روش بستگی مستقیم به نحوه نگهداری فرد از آن ها دارد. اما در حالت کلی طول عمر لمینت سرامیکی ۲ برابر طول عمر کامپوزیت دندان است. به طوری که طول عمر لمینت حدود 10 تا 15 سال و عمر کامپوزیت تقریبا 5 تا 7 سال می باشد.