ایمپلنت دندان چیست؟ شرایط و هزینه های ایمپلنت

در این مقاله میخواهیم شما را با ایمپلنت دندان و دلایل نیاز به آن به عنوان یک جایگزین دندان طبیعی آشنا کنیم

ایمپلنت دندان

از دست دادن دندان ها یکی از مشکلاتی است که ممکن است هر فردی را در طول زندگی به خود درگیر کند. این مشکل به دلایل مختلفی می تواند بروز داده و مشکلاتی را برای سلامتی دهان فرد و در مرحله بعد برای سلامتی کل بدن ایجاد کند. فقدان یک دندان از نظر ظاهری نیز می‌تواند برای فرد مشکلاتی را ایجاد کند. نبود یک دندان در زیبایی طرح لبخند فرد تاثیر داشته و می‌تواند باعث کاهش اعتماد به نفس وی بشود.

در این صورت زمانی که یک دندان را از دست میدهیم، باید به دنبال جایگزینی برای آن باشیم. در بین تمام روش های مختلف برای جایگزینی دندان از دست رفته مانند بریج دندان و دندان مصنوعی، استفاده از ایمپلنت دندان یکی از بهترین انتخاب ها برای افراد میتواند باشد. در این مقاله شما را با علت اینکه در صورت مواجهه با چنین شرایطی باید به دنبال ایمپلنت باشید، آشنا خواهیم کرد.

فهرست مطالب

ایمپلنت چیست؟

ایمپلنت چیست؟

ایمپلنت دندانی به طور کلی یک پیچ تیتانیومی است که با قرارگیری در استخوان فک، جایگزین ریشه از دست رفته دندان شما خواهد شد. ایمپلنت پس از مدتی که از نصب آن بگذرد، به تدریج با استخوان فک جوش خورده و در جای خود محکم قرار می گیرد. پس از اینکه بخش پایه یا پیچ مانند ایمپلنت در جای خود قرار بگیرد، می توان اجزایی مانند تاج دندانی را بر روی آن قرار داده و یک پروتز دندان کامل را تشکیل میدهیم. ایمپلنت دندان می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای دندانهای از دست رفته افراد باشد و زمانی که نصب این قطعه پروتز تکمیل می شود، تشخیص و تمایز آن نسبت به دندانهای طبیعی مشکل خواهد بود.

بخش تاج دندان مصنوعی به صورت اختصاصی بر اساس استخوان فک و فاصله بین دو دندان مجاور طراحی می شود. همچنین می‌توان تغییراتی را از نظر رنگ جهت مطابقت حداکثری با دندان های مجاور اعمال کرد.

چه کسانی به ایمپلنت نیاز دارند؟

در اینجا می خواهیم افرادی را که به استفاده از ایمپلنت دندان احتیاج خواهند داشت، معرفی کنیم.

1- افرادی که دندان از دست رفته دارند

اگر یک یا چند دندان از دست رفته دارید، دیگر نیاز نیست تا برای نبود آن دندان ها احساس شرم کنید. شما میتوانید به راحتی با کاشت ایمپلنت دندان نسبت به جایگزینی آن دندان ها اقدام کنید. ایمپلنت باعث می‌شود تا فضای خالی بین دندان های شما پر شده و لبخند شما زیبایی گذشته را بازیابد.

2-برخی از دندان های فرد دچار عفونت شده اند

اگر دندان های شما دچار عفونت شده اند، در ساز های اولیه می توان آنها را نجات داد. اما اگر وضعیت دندان ها رو به وخامت گذاشته باشد، به کشیدن آن ها و جایگزینی با ایمپلنت دندان نیاز خواهیم داشت

3- پروتز دندان دچار لقی شده است

اگر پروتز دندان های شما لق شده باشند، استفاده از ایمپلنت دندان می تواند این مشکل را برطرف کند. این امر باعث می شود که نگرانی های شما از باب تلقی و یا خطر افتادن دندان ها هنگام صحبت کردن و یا غذا خوردن برطرف شود.

4- تاج های دندانی شل شده اند

اگر پل یا تاج های دندانی شما شل شده باشند، از همان مشکل افرادی که دچار لقی پروتز دندان هایشان شده‌اند، رنج می برید. ایمپلنت می تواند مشکلات مربوط به شل بودن تاج دندان را نیز برطرف کند.

چه کسانی به ایمپلنت نیاز دارند؟

5- صورت فرد دچار گودی شده باشد

افرادی که از دندانهای مصنوعی استفاده می کنند، به مرور زمان صورت های گود شده ای خواهند داشت. علت را می توان در عدم تحریک استخوان های فک توسط دندان مصنوعی دانست. فک وجود دندان مصنوعی را با عدم وجود آن یکسان می داند. به همین دلیل بافت اطراف دندان ها تحلیل رفته و باعث می شود تا بخش تحتانی صورت حالت گود به خود بگیرد. اگر به جای دندان های مصنوعی از ایمپلنت دندان استفاده کنید، این مشکلات برای فرد رخ نداده و فک فرقی بین یک دندان واقعی و ایمپلنت دندانی قائل نمی شود.

6- مشکل در جویدن غذا داشته باشید

افرادی که دندان‌های خود را از دست داده باشند، می دانند با چه مشکلاتی هنگام خوردن غذاهای مورد علاقه شان مواجه هستند. زیرا در گاز زدن و جویدن مشکل داشته و حتی مجبورند از خوردن برخی غذاها به طور کلی اجتناب کنند. چاره حل این مشکل استفاده از ایمپلنت دندانی است. یک ایمپلنت با ساختار مستحکمی که دارد انواع فشارها را هنگام جویدن غذا تحمل کرده و دیگر خوردن غذاهای مورد علاقه تان مشکلی را برایتان ایجاد نخواهد کرد.

از استفاده از روکش ها و پروتزهای دندانی خسته شده اید

روکش ها و پروتزهای دندانی، روش هایی برای مشکلات دندانی هستند که به مراقبت زیادی پس از نصب و استفاده نیاز دارند. بسیار مشاهده شده که افراد پس از نصب روکش های دندانی از عدم تطابق یا نصب نادرست آنها رضایت نداشته و به دنبال روش های جایگزین هستند. با این حال، اگر به دنبال روشی جایگزین هستید که به مراقبت خاصی فراتر از آنچه که از گذشته میدانید نیاز نداشته باشد، ایمپلنت دندان انتخاب شما خواهد بود.

 

نحوه عملکرد ایمپلنت

عملکرد ایمپلنت های دندانی درست همانند دندانهای طبیعی است. به گونه ای که پس از نصب کامل یک ایمپلنت به سختی متوجه تفاوت آن با دندان های طبیعی خود خواهید شد. همچنین اگر مراقبت از ایمپلنت ها به درستی انجام شده و استخوان های فک شما توانایی نگهداری آنها را داشته باشند، این درمان می تواند به صورت دائمی بر روی دندان های شما قرار داشته باشد.

انواع ایمپلنت دندان

مدل های مختلفی از ایمپلنت های دندانی وجود دارند. متخصص دندانپزشکی با توجه به وضعیت دندان هایتان بهترین گزینه را برای شما انتخاب خواهد کرد. انواع مختلف ایمپلنت برای جایگزینی دندان ها به شرح زیر هستند.

ایمپلنت های تکی در برابر ایمپلنت های چندتایی

ایمپلنت های دندانی در آن واحد می توانند برای جایگزینی با یک یا چند دندان مورد استفاده قرار بگیرند. تقسیم بندی ایمپلنت ها از این نظر شامل موارد زیر خواهد بود:

  • ایمپلنت های تکی: ایمپلنت های تکی برای افرادی است که تنها نیاز به تعویض یک دندان داشته و دندان‌های دیگرشان سالم است.
  • ایمپلنت چند تایی: ایمپلنت چند دندانی همانطور که از نامش پیداست برای افرادی مناسب است که در آن واحد چندین دندان از دست رفته دارند.
  • ایمپلنت کلی یا تمام دهان: ایمپلنت برای افرادی است که هیچ دندانی ندارند.
ایمپلنت چندتایی

انواع ایمپلنت از نظر پایه

ایمپلنت های دندانی از نظر پایه به دو مدل رایج اندوستال و ساب پریوستال دسته بندی می شوند.

1- ایمپلنت اندوستال

این مدل ایمپلنت به عنوان رایج ترین مدل در بازار شناخته می شود که شکل یک پیچ یا تیغه کوچک است و در داخل استخوان فک شما قرار می گیرد. برای افرادی که از قبل دارای پروتز و یا بریج دندانی هستند، استفاده از مدل اندوستال بهترین گزینه خواهد بود.

2- ایمپلنت ساب پریوستال

بالای آن قرار گرفته و پایه فلزی آن در زیر لثه جایگذاری میشود. این مدل بیشتر برای افرادی استفاده می‌شود که در تامین فضا برای جایگذاری پایه ایمپلنت در داخل استخوان فک مشکل دارند.

نصب ایمپلنت چقدر طول می کشد؟

مدت زمان لازم برای نصب ایمپلنت، به طور قطع به روش نصب آن بستگی دارد. با این حال در حالت عادی به مدت زمان ۳ تا ۶ ماه برای نصب ایمپلنت نیاز خواهیم داشت. البته این ایمپلنت هایی نیز وجود دارند که به عنوان ایمپلنت فوری شناخته می شوند که در طی چند ساعت نصب می شوند.

اجزای ایمپلنت دندان

دندانی که با یک ایمپلنت ترمیم می‌شود، از قسمت های زیر تشکیل شده است:

1- ایمپلنت

این قسمت بخشی از دندان است که از جنس تیتانیوم ساخته شده و بر روی استخوان فک پایینی یا بالایی قرار می گیرد. این بخش نقش ریشه دندان جدید را برای شما ایفا خواهد کرد. این بخش تیتانیومی، عامل اصلی تمایز بین ایمپلنت دندانی با سایر روش های ترمیم و جایگزینی دندانی است که باعث می شود تا حسی از طبیعی بودن را هنگام استفاده از ایمپلنت دندانی تجربه کنیم.

2- تکیه گاه

تکیه گاه یا اباتمنت بخش دیگری از مجموعه ایمپلنت دندانی است که معمولا از فولاد ضد زنگ جراحی، طلا، زیرکونیا و یا تیتانیوم ساخته می شود. این قطعه داخل ایمپلنت پیچ شده و به عنوان یک پرکننده عمل می کند که نقش اتصال تاج به ایمپلنت را دارد. همچنین نقش پشتیبانی را برای تاج نصب شده بر روی ایمپلنت ایفا می کند. استفاده از اباتمنت ضروری بوده و در صورت عدم استفاده از آن امکان نصب تاج بر روی ایمپلنت وجود نخواهد داشت.

3- تاج

بخش دیگر ایمپلنت دندانی است که معمولاً بطور اختصاصی برمبنای دندان های فرد از نظر شکل، رنگ و ساختار طراحی و ساخته می شود. برای اتصال تاج به بخش تکیه گاه روش های مختلف وجود دارند. میتوانید این دو بخش را به کمک چسب و سیمان مخصوص به هم متصل کنید. همچنین امکان استفاده از روش اتصال پیچی برای این بخش از ایمپلنت دندانی وجود دارد. در صورتی که از این روش استفاده شود، برای پوشاندن ناحیه های سوراخ شده، می توان از مواد کامپوزیت استفاده کرد.

ساختار ایمپلنت دندان

فرایند نصب ایمپلنت چگونه است؟

هنگامی که به تشخیص متخصص دندانپزشک فرایند نصب ایمپلنت دندان را دنبال می‌کنید، مقدماتی را طی کرده و برای نصب ایمپلنت آماده میشود. این مراحل به شرح زیر هستند:

1- مشاوره اولیه

اولین کاری که قبل از شروع فرآیند نصب ایمپلنت های دندانی انجام میشود، ملاقات متخصص دندانپزشکی است. در این جلسات با بررسی شرایط دندان های شما، کاندیداتوری شما را برای استفاده و یا عدم استفاده از ایمپلنت های دندانی تعیین می کنند.

2- معاینه دندان ها

متخصص دندانپزشکی دندان های شما را معاینه کرده و هرگونه سابقه پزشکی و دندانی شما را مورد بررسی قرار می دهد. در این مرحله ممکن است که از دهان و دندان شما تصویربرداری اشعه ایکس می شود.

3- سی تی اسکن دهان

این روش تصویربرداری ممکن است برای افرادی که قصد کاشت ایمپلنت دندانی دارند، مورد استفاده قرار بگیرد. همانطور که می دانید، برای نصب ایمپلنت به نوع خاصی از استخوان فک نیاز خواهیم داشت. اگر فک افراد نازک باشند، می توان به کمک این تصویر برداری مشخص نمود که آیا امکان نصب ایمپلنت‌های اندوستال وجود دارد یا خیر. کاربرد دیگر سی تی اسکن این است که متخصص دندانپزشکی شما می تواند برای تعیین محل دقیق اعصاب و سینوس ها از آن استفاده کند.

تصویربرداری اشعه ایکس دندان

4- پیوند استخوان

  •  اگر استخوان کافی برای نصب پایه ایمپلنت در داخل فک شما وجود نداشته باشد، متخصص دندانپزشکی روش های تقویت و یا پیوند استخوان را مورد بررسی قرار خواهد داد. علت در این است که اگر جای مناسب برای نصب ایمپلنت وجود نداشته باشد، در آینده هنگام گاز گرفتن و یا جویدن غذا با این ایمپلنت، ممکن است از جای خود خارج شده و کار را با شکست مواجه سازد.
  •  برای پیوند استخوان امکان استفاده از استخوان های سایر قسمت ها همچون فک، چانه و یا لگن وجود دارد. همچنین می توانید از استخوان های از جنس کلسیم فسفات و یا هیدروکسی آپاتیت استفاده کنید.
نصب ایمپلنت دندان

5- نصب ایمپلنت

  • در این مرحله که معمولاً بین ۳ تا ۶ ماه طول میکشد، استخوان فک برش داده شده و یا سوراخ میشود. این حفره دهانی دقیقا در جایی است که قبلاً دندانهای از دست رفته شما قرار داشته اند. پس از این مرحله به مدت چندین ماه صبر میکنیم تا بتوانیم سوراخکاری نهایی را انجام دهیم. پس از این کار، ایمپلنت فلزی را در داخل حفره ایجاد شده قرار داده و محکم می کنیم. پس از آن اگر بخشی از لثه های مجاور این حفره برش داده شده باشد، بخیه زده شده و مهلت میدهیم تا به طور کامل بهبود یابد.
  • در گام بعدی باید منتظر بمانیم تا استخوان فک شما ایمپلنت را کاملاً محاصره کرده و آن را در جای خود محکم کند. پس از آن می توانیم برای نصب بخش تکیه گاه یا اباتمنت و در گام بعدی تاج دندانی اقدام کنیم.
معاینه دندان ها پس از ایمپلنت

مراقبت های پس از نصب ایمپلنت دندان

پس از تکمیل فرایند نصب ایمپلنت دندانی، متخصص دندانپزشک شما راهکارهایی را برای مراقبت در منزل توصیه خواهد کرد. با این حال، می خواهیم در اینجا تمامی راهنمایی هایی را که متخصص دندانپزشکی ما به مراجعه کنندگانشان توصیه می کنند را به شما معرفی کنیم. از جمله توصیه هایی که در روز پس از نصب ایمپلنت دندانی پیشنهاد می شود، موارد زیر حائز اهمیت هستند:

  • محل زخم را لمس نکنید.
  • از مصرف مایعات و غذاهای داغ خودداری کنید.
  • به هیچ وجه از نی برای نوشیدن مایعات استفاده نکنید.
  • دهانتان را آبکشی نکرده و آب دهانتان را به بیرون تف نکنید.
  • اگر از پروتز استفاده می‌کردید، بهتر است تا حداقل ده روز، آن را بر روی دندان‌هایتان نبندید.
مراقبت های پس از نصب ایمپلنت دندان

دوره بهبودی پس از دریافت ایمپلنت دندانی شما با انجام این مراقبت های خانگی می تواند ساده تر طی بشود. در اینجا توجه شما را به برخی از عوارضی که پس از جایگذاری ایمپلنت دندانی با آنها مواجه شوید، جلب میکنیم:

1- خونریزی

خونریزی یکی از عوارض شایع ایمپلنت دندانی است که ممکن است تا ۲۴ ساعت اول رخ دهد. برای بند آوردن این خونریزی شما می توانید یک تکه گاز استریل را به طور مستقیم بر روی زخم خود قرار داده و آن را به مدت ۳۰ دقیقه فشار دهید. با این کار خونریزی لثه های شما به احتمال زیاد کنترل می شود.

 

2- درد

پس از چند ساعت که اثر مواد بی حس کننده از بین می‌رود، ممکن است تا درد شدیدی را در ناحیه ایمپلنت خود تجربه کنید. اگر موارد منع مصرف خاصی ندارید، می توانید از مسکن های بدون نسخه همچون استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید. در کنار آن توصیه می‌شود تا از آنتی بیوتیک های تجویز شده توسط دندانپزشک جهت جلوگیری از عفونت استفاده کنید.

3- تورم

یکی دیگر از عوارض کوتاه مدت نصب اینترنت دندانی، تورم در ناحیه نصب شده است. استفاده از یخ به طور مداوم بر روی گونه نزدیک به محل جراحی راهکار توصیه شده برای تقلیل یافتن این تورم است. با وجود اینکه باید بدانید تورم ناحیه جراحی ایمپلنت دندان طبیعی است، می توانید تا ۳۶ ساعت اول پس از جراحی از یخ برای کنترل حجم تورم استفاده کنید.

طول عمر ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندانی معمولاً به عنوان یک روش ترمیمی دائمی شناخته می شود. اگر استخوان های شما پس از نصب ایمپلنت در داخل فک آن را به خوبی احاطه کرده و در جای خود محکم کنند و همچنین شما مراقبت خوبی از بخش تاج دندان داشته باشید، عمر مفید ایمپلنت را افزایش خواهید داد. در چنین شرایطی می توان انتظار داشت که این ایمپلنت برای شما حداقل تا ۲۵ سال عمر کند.

طول عمر ایمپلنت دندان

هزینه کاشت ایمپلنت دندان

هزینه کاشت ایمپلنت دندان با توجه به تعداد ایمپلنت هایی که نصب می کنید و همچنین خدماتی که بر روی دندان های شما انجام می شود، تعیین خواهد شد. اینکه چه تعداد تصویر برداری بر روی دندان های شما انجام شده و چه مقدار از مواد اولیه استفاده شده است، بر هزینه‌های ایمپلنت تاثیر خواهد داشت‌. در کنار این موارد، تخصص و مهارت متخصص دندانپزشکی نیز بر هزینه های شما تحصیل خواهد گذاشت. به خصوص که اگر بدانید عمل‌های ترمیمی همچون نصب ایمپلنت تحت پوشش بیمه نبوده و باید تمامی این هزینه‌ها را پرداخت کنید. در اینجاست که به ما این نکته را یادآوری می‌کند که باید به فکر استفاده از خدمات یک متخصص با تجربه برای نصب ایمپلنت دندانی باشیم.

دکتر مرجان اصفهانی، جراح دندانپزشکی از انجمن دندانپزشکان ایران، آمریکا و هند است که فلوشیپ زیبایی را از دانشگاه Genova ایتالیا دریافت کرده است. همچنین فلوشیپ لیزر را از دانشگاه Aachen آلمان دریافت کرده‌اند. در کلینیک دندانپزشکی دکتر اصفهانی خدماتی همچون ایمپلنت، لمینت، کامپوزیت و انواع درمان های حوزه دندانپزشکی انجام می شود. جهت دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر می توانید از طریق پر کردن فرم خدمات مشاوره در پایین همین صفحه، منتظر تماس کارشناسان ما جهت دریافت مشاوره رایگان باشید.                     

قیمت خدمات درمانی

درمان ریشه:

ترمیم های سطحی:

روکش ها:

پست های داخل ریشه: